Ensamhet

 
 
 

 

 En liten illustration av en ensam figur, och många andra som har gemenskap, :). 

 

Som jag har nämnt tidigare så var jag en väldigt social person innan jag blev sjuk. Jag hade väldigt lätt för att prata med och lära känna nya människor. I samband med att jag lämnade den lilla orten där jag växte upp, en uppväxt som bestod av mycket utanförskap och svårigheter att passa in, så blomstrande plötsligt mitt sociala liv totalt. Jag gick från att vara en udda fågel som ingen direkt ville vara med, jag var alltid undantaget som någon var med när dem inte hittade någon bättre. Jag var substitutet som inte betydde något för någon egentligen, och personen som ingen tyckte om på riktigt.  

 

Men när jag flyttade till staden där jag bor nu så ändrades allt det där,  plötsligt så drogs människor till mig på ett sätt som jag ALDRIG hade upplevt tidigare. Det var oftast andra som öppnade upp och bjöd in mig i deras liv och jag behövde inte längre kämpa med näbbar och klor för att få vara med. Människor tog kontakt,  bjöd in till vänskap och dem ansträngde sig för att behålla mig som vän. Dem tyckte om mig på riktigt också.  

Allt det här var såklart väldigt betydelsefullt och jag började smått se mig själv med deras ögon istället för det förakt inför mig själv som jag hade med mig från barndomen . Jag kände mig inte längre som en slit och slängvara som människor använd i nödfall och sedan kastade bort utan minsta tvekan. 

 

Idag har jag förstört allt det där som jag byggde upp, jag har förlorat fina människor på vägen och det är faktiskt mitt eget fel. Jag har velat men jag har inte orkat vara en vän till någon. Jag har inte kunnat ge något alls till någon, eftersom att det lilla lilla som jag har haft har jag fått använda till att kämpa för att överleva.

Min isolering och sociala fobi började med att jag hamnade i något som kan likställas med utmattningssyndrom i min depression. Jag orkade ingenting och minsta lilla ansträngning gav mig panikångest och andnöd. Att åka och handla slutade med att jag kom hem tung som bly i kroppen och med kvävningskänslor

 Sedan blev strandad och helt utslagen liggandes i soffan resten av dagen. Att ens tänka tanken på att lyfta luren och ringa en vän eller boka in en träff kändes oöverstigligt. Så jag drog mig undan mer och mer. Och efter ett tag blev en del av mina vänner irriterande och kände sig svikna. Jag förstår det, samtidigt som jag själv känner mig lite sviken över att dem inte visade mig mer förståelse. 

 

Med tiden har jag fått allt svårare att träffa vänner och ångesten kan komma flera dagar innan och jag vill bara avboka planerade träffar. För att slippa göra någon besviken så slutade jag i princip att höra av mig och att boka in saker, Eftersom att om jag hörde av mig i t.ex telefon så visste jag att frågan om att ses skulle dyka upp. Och jag klarade inte av att säga nej hela tiden, eller att vara den usla vännen som bokade av minuterna innan vi skulle ses. Jag har varit så pass sjuk att jag inte klarat av att ta mig över tröskeln när jag ska iväg och träffa en vän eller gå på ett möte som t.ex en läkartid. Jag har gråtit hysteriskt, varit yr och känt det som om att jag ska kvävas. Dem gångerna har jag inte klarat av att fullfölja och jag har blivit tvungen att avboka. 

 

Idag mår jag bättre, men jag orkar inte ta tag i mitt sociala liv just nu när jag har den här uppsatsen som tar all min energi och emellanåt känns totalt kvävande.

 

Många vänner har försvunnit och jag förstår det till 100% Vem orkar med någon som aldrig ger någon bekräftelse tillbaka?  Samtligt så önskar jag att fler människor förstod,  även om jag vet att det inte är lätt. vad jag hade behövt var såklart dem som stannade kvar,  dem som sa att jag finns här den dagen du orkar, jag väntar på dig så länge som det behövs. Jag har några fantastiska vänner kvar, några som stannat trots allt.

 

Tyvärr så har några av dem flyttat, och jag har bara några kvar hemma i staden där jag bor. Det får mig att må väldigt dåligt ibland och jag känner mig åter igen som den där som ingen tyckte om och som ingen brydde sig om. Det är som att allt det där gamla tar över och jag nästan blir den där personen igen, den som många föraktade och som även jag föraktade.

Ja, den här ensamheten är det som plågar mig mest just nu när jag börjar må bättre, när ångesten och depressionen börjat försvinna så finns den där enorma smärtan över ensamheten och isoleringen kvar. Det som plågar mig mest är tanken på är om jag alltid kommer att stå utanför samhället och att mitt liv alltid kommer att vara ensamt. 

 
 

Kommentera här: