Min historia, del 1

 
 

Här berättar jag kort om mig själv och min historia.

 

Jag är en ca 30 årig tjej som lider av psykisk ohälsa, bland annat depression och ångest. Den här bloggen kommer att handla om mitt liv med psykisk ohälsa. 

 

Min historia i korta drag: 

Barndom: 

* Jag hade en bra barndom, men hade ibland svårt att passa in och att få vänner.

* Jag var en glad unge och hade det bra hemma. Skolan fungerade okej förutom att jag var lite stökig och bråkig och inte alltid hade någon att umgås med. Ibland fick jag inte vara med och leka och jag var nog lite av en udda fågel... 

Tonår (Högstadiet):

Som tonåring börjar jag att må sämre och min mamma ser tecken på att jag inte mår bra, som tillexempel att jag ältar mycket och ofta och är vaken om nätterna och grubblar på saker. Hon sitter vaken med mig på nätterna när jag ältar småsaker fram och tillbaka och min mamma som själv har psykisk ohälsa  förstår att mitt beteende tyder på att jag inte mår riktigt bra. Själv  lever jag i en tro om att alla bär på en kronisk oro och pessimistisk syn på livet och tror att jag mår som "alla andra". Det tog mig många år innan jag insåg i vuxen ålder att inte alla människor tycker att livet är mer eller mindre jobbigt hela tiden.

* Min självkänsla är dessutom i botten och jag har svårt att få vänner. Jag är mycket utåtagerande, uppmärksamhetskrävande och skriker efter att synas och att bli sedd och att tillhöra. Allt är bättre än att vara totalt osynlig och detta gör mig till en väldigt uppmärksamhetskrävande person som är både jobbig, dryg, kaxig och omogen. Men då tyckte jag att det var bättre och mindre smärtsamt att bli föraktad än att vara totalt osynlig.

* I den här åldern börjar dessutom utseende och sådant bli "viktigt" och under hela barndomen hade jag varit smal, och jag hade älskat den uppmärksamhet som det hade gett mig. I tonåren får jag lite former (MYCKET LITE ,inser jag nu), och det fick mig att känna mig mindre värd.Jag ville fortfarande vara en av dem smalaste i klassen eftersom att det var en av få saker som jag spontant fick uppmärksamhet för, det var något som andra uppmärksammade hos mig utan att jag själv behövde ”skrika och vråla” för att få uppmärksamhet. Även om den här uppmärksamheten inte var någon uppmärksamhet i positiv bemärkelse och även om andra ibland sa att jag såg "äcklig ut" som var så ”smal” så var det i alla fall någon form av uppmärksamhet. Det var något som gjorde att någon såg mig.  Att ta ifrån mig den "egenskapen" kändes väldigt skrämmande, och som att jag inte längre hade något att komma med om jag inte längre var ”underviktig”? Det är här som jag börjar utveckla något som senare ska bli en blandad version av ätstörningar, dem utvecklas inte fullt ut då under tonåren Dem ätstörda tankarna börjar ta fäste, och jag ”kräkas” några gånger. Trots att jag mår sämre än vad jag gjort som barn så är jag varken deprimerad eller har problem med stark ångest. Jag mår bara inte riktigt bra , och lider mer av en kronisk oro som är mildare än ångest, och en negativ livssyn som inte alls är lika kraftig som vid en depression.

Gymnasiet: 

* Jag mår rätt okej och ältar fortfarande mycket och är mer orolig än vad som nog anses som "normalt".

* Jag dricker dessutom alkohol på ett osunt sätt och festar en del. Jag har äntligen fått två riktiga bästisar som jag festar och har kul med. Självkänsla är fortfarande inte den bästa men jag mår i alla fall bättre än i högstadiet. 

* Den viktigaste orsaken till att min psykiska hälsa är relativt god under gymnasietiden är nog att jag trivs väldigt bra med mitt val av gymnasie inriktning, den ger mig mycket kraft och glädje.

 

Mellan gymnasiet och flytten till min nya stad: 

* Efter gymnasiet bor jag kvar på orten där jag växte upp några år innan jag flyttar till staden där jag bor idag. 

* Mina ätstörningar började ta en mer fysisk och praktisk form och dessutom etablera sig allt mer ”teoretiskt”. Alltså, dem manifestera sig i mina tankar på en kronisk nivå och jag blev mer fixerad av vad jag "fick äta och inte fick äta".

* Jag tappar min självkänsla totalt under den är tiden och blir blyg och tillbaka dragen, så till den grad att jag blir rädd för att tillexempel betala i kassan själv när jag handlar mat. Min självkänsla når botten när jag inte längre har min gymnasielinje som håller mig ovan vattenytan. Utan den så lever jag ett väldigt tomt och händelselöst och isolerat liv. Den ena av mina två bästa vänner ”försvann” och den andra träffade jag bara ibland.  Jag är absolut inte lycklig och LÄNGTAR bort från platsen där jag växte upp. Samtidigt så är jag inte deprimerad eller lider av stark ångest men jag mår inte riktigt bra. Med tanke på det liv jag levde så borde jag ha mått mycket sämre, men psykisk ohälsa tar inte alltid hänsyn till vad man har runt omkring sig i livet. Idag har jag tillexempel ett mycket bättre liv, men mår ändå sämre. Hade jag levt det liv som jag levde då när jag drabbades av depressionen 2011 till 2017 så hade jag nog inte levt idag.

 

Flytten till min stad: 

* Jag flyttar till den stad där jag bor idag och det är nog här mitt liv börjar på riktigt? Jag lämnar det usla liv jag levde innan och bygger upp ett helt nytt liv. Jag bor äntligen på en plats som jag har valt själv, och jag blir äntligen omtyckt av andra människor. Nu börjar livets glada dagar som håller i sig några år. Ett liv med mycket festande, många nya vänner och ett mycket mer socialt liv än vad nog dem flesta lever? Det är som att jag vill ta igen allt som jag aldrig fick eller kunnat få på den plats där jag växte upp.

* Jag har en bättre självkänsla och jag känner att människor tycker om mig för första gången i mitt liv.

* Men jag lever livet i 110 och det snurrar på för snabbt. Jag festar alldeles för mycket, jag jobbar för mycket, sover för lite, vilar för lite och äter för lite. Och detta leder till att jag får jag min första panikångestattack våren 2008. Trots att jag börjar känna mig konstant yr, svimfärdig och är förkyld hela tiden så stannar jag aldrig hemma från jobbet eller tackar nej till en fest. Vid ett tillfälle besöker jag en läkare för att jag upplever att mitt hjärta rusar, och läkaren tar ett EKG för att kolla mitt hjärta. Han säger att mitt hjärta slår hur lugnt som helst och kommer fram till att detta tillsammans med mina övriga symptom beror på panikångest. Sommaren 2008 blir jag sjukskriven i två veckor för utmattning och panikångest, egentligen vill läkaren att jag sjukskriver mig längre, men jag vägrar och återgår till att jobba 6 dagar i veckan. Så fortsätter jag fram till våren 2009 då jag kraschar totalt och bli sjukskriven för depression och utmattning, och blir sjukskriven 6 månader.

 

Högskolan: 

* Jag börjar Högskolan i Januari 2010 och jag är tillbaka på den bana som jag vill vara på  livet.

* Jag mår fortfarande dåligt i bland och får en del panikångestattacker. Men jag mår rätt okej ändå och jag funkar i vardagen och klarar av mitt liv. Jag är dessutom tillbaka till att vara extremt social efter min sjukskrivning och lever livets glada dagar igen.

* Jag trivs med min utbildning och har liksom äntligen nått mitt mål att studera på Högskola.

 

Hösten 2011: 

* Jag kraschar och drabbas av depression och stark ångest.....

 

I nästa inlägg (Min historia, Del 2) kommer jag att fortsätta att berätta om vad som har hänt efter det att jag insjuknade i depression och GAD hösten 2011. 

 

 

 

Kommentera här: