Psykisk ohälsa och julen

Igår var den första julaftonen på flera år som jag inte mådde dåligt. Under dem 5 år som jag har levt i en kronisk depression har julen varit en jobbig tid. I år var första året på länge som jag inte kände mig deprimerad, och som jag inte bara ville stänga in mig på ett rum och böla halva dagen. Julen har på något sätt fått mig att känna mig ensam för att vi bara varit 3 som har firat, jag, min mamma och min pappa. Och sen har farmor och farfar kommit en stund på dagen och ätit julmat med oss.

 

Jag har tänkt mycket på andra som har stora familjer som firar jul, och det har gjort att jag har känt mig sorgsen och ensam. Det har fått mig att tänka extra mycket på att jag en dag kommer att sitta där ensam, att dem andra kommer att dö ifrån mig och tillslut är det bara jag som är kvar. Och så mår jag dåligt över hur dåligt jag skulle må då?

Det finns inte så mycket logik i dem här tankarna och det handlar mycket om katastroftankar. Sådana som troligtvis aldrig händer. Men när jag är deprimerad så känns allt så verkligt, och övertygande. Som om att mina känslor är förgiftade och det som är katastroftankar nästan blir verkliga. 

Men i år har jag inte alls känt av depressionen, utan jag har tyckt att det har varit så skönt att det bara har varit vi och att våra julaftnar nästan är som vilken dag som helst. Förut drömde jag om en stor familj och massa glada skratt, gemenskap och kärlek. Men numera är jag nöjd med våra jular som är kravlös och enkel till skillnad från många andras jular. Jag, mamma och pappa satt  i soffan och kollade på film hela julafton. Det kändes så skönt att slippa prata, slippa ljud och slippa ansträngningen som jag upplever när jag är social med andra människor.

 

På juldagen var vi på 80 års kalas för farfar med släkten, det tog all min energi även om det var kul. Innan kalaset kom den där vanliga ångesten och oron för sociala sammanhang och jag ville bara stanna hemma. Det var nära att ångesten fick mig att ställa in men jag visste att farfar kanske skulle tycka att det var lite tråkigt om jag inte kom. Så jag bet ihop och följde med. Som vanligt gick det bra, och var trevligt och jag var glad att jag följde med även om sociala tillställningar suger ur mig alla energi. Efter julmiddagen med farmor och farfar var mitt sociala konto överbelastat och det kändes helt rätt med en händelselös och osocial julaftonseftermiddag och kväll. 

 

Kommentera här: