TW: (TRIGGER WARNING) Ätstörningar.

TW: (TRIGGER WARNING): Ätstörningar och vikt. 

Jag vet inte varför, men det känns lite extra jobbigt och läskigt att skriva dela med sig och att vara öppen om det här, men hur som helst, nu går jag "all in" ;). 

 

Jag har som jag nämner i min Historia del 1 och del 2 haft olika former av ätstörningsproblematik.  Ätstörningarna har aldrig varit mitt ”huvudproblem” utan snarare ett symptom på mitt psykiska mående. Jag har under åren haft ett ätstört beteende med inslag av både anorexia-tendenser och bulimi.

 

Min kropp definierar mig:

Jag har låtit min kropp definiera mig och den har ibland varit det enda som jag har tyckt att jag har haft som har varit ”bra” med mig själv.  Om jag skulle förlora den kroppen, så förlorade jag det lilla som jag hade som talade till min fördel på något sätt.  Det var nog mycket den känslan som låg till grund för allt och en dålig självkänsla.

 

När kroppen ger en uppmärksamhet:

Det ätstörda beteendet har kommit i perioder, men fanns redan där under barndomen på ett sätt.  Jag fick mycket bekräftelse för att jag var underviktig som barn och för mig var det fantastiskt att få bekräftelse oavsett om det var för att någon sa att jag var ”äckligt smal” och bad mig ställa mig i profil och dra in min mage allt vad jag kunde för att ”mina revben skulle synas”. En annan tjej i klassen hade samma kroppsform som jag, och inom mig pågick en liten tävling mellan oss, jag ville vara smalare än henne, och jag tyckte INTE om när någon frågade HENNE om hon kunde dra in magen och visa hur ”sjuk” hon kunde se ut. Det var ju min grej, och det var ju mig som dem skulle fråga och tanken på att hon skulle vara mindre än mig var skavande och skrämmande.  Jag hade ett väldigt stort behov av att bli bekräftad och att synas och att dela ”rampljuset” med någon annan ville jag såklart inte och mest av allt så ville jag inte bli ”upstaged”, alltså bli bort knuffad från rampljuset helt och hållet.  

 

När kroppen förändras:

 

I högstadiet fick jag ”lite former” och det gillade jag absolut inte. Jag var inte längre den med lägst kroppsvikt och det var plågsamt och det var på något sätt som att jag förlorade: Jag förlora den där tävlingen som jag n trodde att alla ville vara delaktig i och vinna: tävlingen om att vara smalast. Jag hade inte behövt anstränga mig för att behålla en låg kroppsvikt tidigare, men i tonåren blev det svårare, och under den här tiden hände det några gånger att jag kräktes upp sådant som jag ansåg var allt för onyttigt. Men till den största delen fanns dem här tankarna mest bara i mitt huvud.

 

Ätstörningen tar en mer fysisk form:

 

När jag slutar gymnasiet blir dem här tankarna mycket starkare, och nu tar dem en allt mer praktisk form. Jag utesluter och förbjuder en del livsmedel och kräks när jag råkar ”äta något förbjudet”.

 

Så här pågår det i perioder mellan 2005-2014. I perioder blir ätstörningen värre och fixeringen vid mat starkare och ibland minskar den.

 

 

När jag blir deprimerad första gången 2009 träffar jag en psykolog under den tid som jag flyttar hem till mina föräldrar för att jag mår för dåligt för att ta hand om mig själv. Och en av anledningarna till att jag inte klarar av att bo själv är för att jag inte äter. Mina hungerkänslor har försvunnit och jag glömmer på riktigt bort att äta. Men det här har jag ingen direkt insikt i.

 

Redan vid ett av dem första besöken hos psykologen berättar jag för henne om att jag nästan svimmat innan jag skulle besöka henne. Hon är verkligen en mycket klok kvinna och kopplar samman mina ihopsjunkna kinder och urholkade ögonhålor med yrseln och förstår att yrseln troligen hänger samman med att jag knappt äter. Tyvärr flyttar jag tillbaka till min stad efter ett tag och vi hinner aldrig komma särskilt långt med ätstörningen.

 

 

När min minutiösa plan går åt helvete:

 

Den anorexi liknande ätstörningen håller i sig fram till sommaren 2012. Då jag börjar med en medicin som gör mig EXTREMT hungrig och besatt av mat. Under två månader går jag upp i 12 kilo i vikt. Och det får mig att ge upp kampen om att väga så lite som möjligt, efter alla år av kämpande med bantning så kommer någon jävla medicin och förstör allt som jag har kämpat för. Så då tycker jag att jag lika gärna kan börja äta vad som helst och kräkas istället. Jag slutar att ”banta” som jag har gjort sedan 2005 och börjar kräkas istället när jag har över ätit eller ätit något som jag anser är alldeles för onyttigt.

 

ATT KRÄKAS UPP MATEN ÄR LIVSFARLIGT:

 

Jag vill tillägga att jag inte kräks efter varje måltid och att det är VÄLDIGT farligt att kräkas upp maten!! Om du som läser detta själv har det här beteendet så är det viktigt att du söker hjälp, ATT KRÄKAS UPP DET SOM MAN ÄTER KAN VARA LIVSFARLIGT!

 

KBT- behandlingen som hjälpte:

 

2014 får jag kontakt med en psykolog på psykiatrin och påbörjar en KBT behandling på 20 träffar. Eftersom att kräkas upp maten är så farligt så beslutar psykologen att vi måste arbeta med det först av allt. Även om jag kan tycka att det fanns annat som var mina verkliga problemområden och att ätstörningarna mer var symptom på det. Hur som helst så tog vi tag i det eftersom att det kan vara livsfarligt och därför mer akut. Under den här behandlingen på 20 veckor lyckas jag bli fri bulimin. Och idag varken svälter jag mig själv eller kräks.  Jag lyckades bryta det hela genom  att träna på att STANNA kvar i ångesten när den kom, och att bara vänta ut den. När jag fick stark ångest och kände att jag ville kräkas upp det som jag hade ätit så väntade jag till dess ångesten blev mindre och mindre. Med tiden klingade ångesten av och efter att ståt emot impulsen att kräkas så dog den ut mer och mer.

 

Jag har inte samma panik över min kropp och jag känner inte längre att min kropp är det enda som jag har som är bra med mig själv. Samtidigt så finns det såklart stunder då dem här tankarna kommer tillbaka. Då jag känner att jag var mer värd förut, när jag hade en mindre kroppsyta.

 

Jag blir bedrövad och det gör ont i mig att tänka på hur ätstörningar blir allt vanligare, och hur särskilt kvinnor bedöms av andra och värdesätter sig själv utifrån sina kroppar. Hur det i princip bara finns ett enda jävla ideal när vi är flera miljarder människor på jorden.

Här är två bilder från en period då jag inte mådde så bra och åt för lite, jag tycker att det syns i ansiktet på något sätt.

 

 
 
 
 
Här är en bild från en tid då jag tillfrisknat från ätstörningsproblematiken och i min mening ser ut att må bättre. Färgtonen i ansiktet är friskare och blicken i ögonen inte lika "död" på något sätt tycker jag. 
 
 

Kommentera här: