“Be the change that you wish to see in the world.”

 

 

“Be the change that you wish to see in the world.”

- Mahatma Gandhi. 

Skam kopplat till psykisk ohälsa är något som återkommer i podcasten skamlöst som jag tipsat om här i bloggen.

Själv har jag funderat mycket på skam och psykisk ohälsa, alltså om att känna skam för sin psykiska ohälsa.

Jag skäms inte för min psykiska ohälsa och inte för att jag mår psykiskt dåligt. Däremot finns det inslag i den psykiska ohälsan som jag kan skämmas för, som tillexempel att inte ”klara av” saker och att inte kunna göra sådant som förväntas av mig. Samtidigt så förstår jag att ingen ska behöva skämmas för saker som dem inte kan styra över. Ingen ska behöva skämmas över sjukdomar och ohälsa.

Jag försöker att vara så öppen det bara går med min psykisk ohälsa, och till exempel prata om den på samma sätt som någon skulle prata om vilken annan fysisk sjukdom som helst.  Jag försöker vara så ärlig som möjligt och inte hitta på lögner när svaret på en fråga är psykisk ohälsa. Som tillexempel om någon frågade mig varför jag var sjukskriven, så svarade jag ärligt varför. Det kan nog chockera en del människor, men för mig känns det bra att ändå prata om det som om att det var den mest naturliga saken i världen, även om jag vet att mottagaren kanske inte tänker så och blir chockerad av min uppriktighet.

Ibland tänker jag att jag ska försöka vara den förändring som jag vill se i världen, och jag skulle vilja att psykisk ohälsa var lika lätt att prata om som ett brutet ben eller en förkylning. Därför beter jag mig som om att det var en sanning och som om att det faktiskt är så världen ser ut.

 

“Be the change that you wish to see in the world.”

- Mahatma Gandhi. 

 

Fråga: Känner du skam för din psykiska ohälsa`?

Kommentarer:

1 Annie:

Har absolut gjort det tidigare, tror det är Väldigt vanligt att man gör det. Men inte nu :)
Riktigt bra att fler pratar om sin psykiska ohälsa numera, det behövs :)

Hoppas Du får en bra dag<3
Kramar

Svar: Vad härligt att höra att du har vågat öppna upp om psykisk ohälsa. Jag tror att det ger mer än vad man förlorar, att det är befriande att vara öppen och att då försvinner en sorts oro för att "bli avslöjad" också. Det underlättar nog livet mer, även om det är läskigt att öppna sig. Du är modig och stark som vågar öppna dig. Heja dej tycker jag!
Hoppas att du också får en bra dag! Massa massa kramar till dig <3 <3
imittpsyke.blogg.se

2 Evahle - en blogg om psykisk hälsa:

Jag håller verkligen med dig! Jag skäms inte heller över min psykiska ohälsa, men kan skämmas över saker jag inte klarar av tack vare den

Svar: Vad märkligt att det är så på något sätt, det kanske har att göra med att det är så "skamligt" att inte vara extremt "driven" i det här samhället där det är en extremt överdriven fokus på att prestera. Presterar man inget så ska man skämmas typ.... Usch, det är en tragisk människosyn som får många att må dålig och känna skam tror jag. Och det här är nog en stor grund till varför så många unga tjejer mår sämre idag, att dem växer upp i ett galet prestationssamhälle. Vi är jävligt bra som vi är, även om vi ligger i soffan och stirrar i taket 24/7 ;). <3
imittpsyke.blogg.se

3 Mikaela:

Man ska inte skämmas för de, jag själv är väldigt öppen med min psykiska ohälsa, min bipolaritet och allt vad jag går igenom!

Svar: Håller helt med dig om att det inte är något att skämmas över. Härligt att du är öppen och delar med dig om din psykiska ohälsa. Det behövs verkligen att fler pratar om det. kram kram <3
imittpsyke.blogg.se

Kommentera här: