gynekologbesök

 
 
 * TW: TRIGGER WARNING: Hälsoångest.

Fy fan,  idag har jag en tid hos gynekologen för cellprovtagning. Cellprovtagning är något totalt vedervärdigt, inte för att det gör ont eller känns läskigt att ligga helt blottad i en gynekologstol. Utan för att jag är livrädd för att dem ska hitta något.

Det var ju en cellprovtagning som var nådastöten för mig när jag blev sjuk 2011. Den var en stor del till att bägaren rann över och att jag kraschade totalt. Jag avskyr alla sorters provtagningar och hatar läkarbesök där den fysiska hälsa undersöks i termer av eventuellt livshotande sjukdomar. (Jag kan i och för sig tolka minsta lilla åkomma som en eventuellt dödlig sjukdom)

 

Undersökningar av sådant som är invärtes är läskigast tycker jag, eftersom att jag själv inte kan se vad som finns där inne. Jag och jag föreställer mig alltid cancer,  cancer i magen, lungor, livmoderhalsen,  hjärnan ja cancer på alla ställen som jag själv inte kan undersöka.

Den värsta skräcken med att besöka gynekologen är att hon ska se med blotta ögat att loppet är totalt kört för min del och att hela min livmoder ser ut som att den har drabbats av kallbrand och att jag kommer att dö eftersom att cancer har spridit sig allt för mycket. Jag lider av hälsoångest, det som lite nedsättande kallas för hypokondri. Att driva och skratta åt någon med "hypokondri"  tycker jag är fel.

 

Det kan tyckas ologiskt, konstigt och säkert korkat att tro att man har alla sjukdomar som finns och att springa hos läkaren 24/7. Jag kan bara säga att det är allt annat än lustigt eller roligt att leva med hälsoångest. Det har varit så vidrigt att den ibland har plågat mig så mycket att jag velat ta mitt liv för att slippa den. Därför tycker jag att det är taskigt att skratta åt någon som har hälsoångest, det är faktiskt att skratta åt någon som plågas på ett väldigt jobbigt sätt. För hälsoångest har för min del varit en vidrig, hemsk och skräckfylld ångest, ingenting som på något sätt är lustigt.

Jag kan förstå att det kan vara lätt att tänka att en person som tror sig vara sjuk hela tiden på alla möjliga sätt är lite "korkad". Eftersom att det inte är särskilt realistiska tankar, men det är viktigt att inte glömma att ÅNGEST på den nivån att den blir sjuklig sällan är helt realistisk. Jag vet ju med mig innerst inne att min hälsoångest inte är logisk, men samtidigt så känns den så äkta och påtaglig, plågsam och vidrig att det är svårt att bemöta den med logiska argument.

 

I terapin fick jag lära mig att ångest inte ser skillnad på verkliga faror, att psyket kan reagera på en blomma som något farligt lika väl som ett lejon, om den här blomman på något sätt ger en signal till hjärnan om att den är farlig. Hjärnan har med andra ord svårt att avgöra verkliga hot från inbillade hot. Och oavsett om vi logiskt vet att något är ofarligt så är känslorna ändå lika övertygande och äkta oavsett anledning. 

 

Kommentera här: