Hur tvångssyndromet kommer till uttryck:

 
 
 

TW (Trigger Warning, sjukdomar).

 

Jag tänkte ge exempel på hur den OCD som jag har kan uttrycka sig. OCD betyder Obsessive-Compulsive Disorder. På svenska tvångssyndrom och betyder typ att en person gör eller tänker tvångsmässiga saker för att lindra ångest. Sådana här beteenden kan säkert veka ologiska och konstiga, och det här kanske är den typ av beteenden som ligger bakom den där tråkiga synen på människor med psykisk ohälsa som galna. Jag vill dela med mig även med risken att verka galen, för den som ser mig som galen får göra det, det känns viktigare för mig att skildra och ge exempel på tvångssyndromet. 

För mig handlar OCD-handlingarna ofta om att undvika potentiella hotfulla företeelser som kan leda till döden. Även om dem här företeelserna mycket osannolikt skulle leda till döden. 

 

Allt detta hände under söndagskvällen inom loppet av någon timme. En del dagar har jag inga tvång alls, andra dagar är ångesten mindre och tvången färre. 

Exempel 1:

Under den senaste timmen har jag hunnit komma hem från en promenad med min hund då  jag lyckades ta i en tom förpackning för kyckling filer som det låg massa äckligt blod saft kvar i när jag skulle slänga skräp. Jag har någon slags fobi för rå kyckling och har väldigt svårt för att ta i den och att till exempel diska skärbrädor knivar och annat som har använts för att skära upp kycklingen osv. Jag är rädd för att rå kyckling ska innehålla massa bakterier och smittor. Så när jag kommer hem efter promenaden är jag orolig och vågar inte ta i något inne i lägenheten med mina ”giftiga” händer tills jag har hunnit tvätta dem noga. Samtidigt så upprepar jag flera gånger till min sambo – tänk om jag kommer att få någon smitta och dö?

 

 Exempel 2:

En stund senare sitter jag i soffan och råkar klia mig på ett ställe i örat så att jag misstänker att det kanske har blivit ett litet sår. Jag är livrädd för öppna sår och använder handsprit mycket mer än vad som är brukligt. Så för att undvika en ”oundviklig” blodförgiftning så går jag in till badrumsskåpet och river fram handspriten och petar in lite i örat. Då slår det mig att det kanske inte alls är bra att ha handsprit i örat, och plötsligt tänker jag att min trumhinna kommer att frätassönder. Jag får lite smått panik och springer och lägger mig med örat på en kudde i en särskild vinkel för att handspriten ska rinna ut ur örat och inte längre in i örat…..  Väl på plats jämrar jag mig för min sambo, och frågar om han tror att min trumhinna kommer att frätas sönder?

 

Exempel 3: 

Vi fortsätter att titta på Sofias änglar (ett program som jag vanligtvis undviker just för att det ger mig så många idéer om vad jag skulle kunna drabbas av). Jag tyckte att det här avsnittet kändes okej att titta på eftersom att det handlade om en kille som dog av en överdos, och eftersom att jag inte har ett beroende av varken mediciner eller droger så känns det väldigt osannolikt att jag skulle drabbas av det. Jag använder mig trots mina i övrigt ganska ologiska tankar av en del statistik, och riskbedömning, så eftersom att droger inte är en riskfaktor gällande mig själv känns det inte skrämmande att titta på. Men när programmet slutar så ger dem en inblick i vad nästa program kommer att handla om, en familj där maken dött av en brusten aorta. Då var det såklart kört, och efter det började jag inbilla mig att jag kände konstiga saker i halsen och att jag höll på att kvävas för att min aorta brustit.

 

 Det är lite tragikomiskt att hälla handsprit i öronen. 

 

Jag vill även säga att säkerhets och tvångsbeteenden som att till exempel tvätta händerna överdrivet noga, undvika att ta i saker, använda handsprit på ett överdrivet sätt och att ständigt be någon annan om att bekräfta att "något hemsk inte ska hända" egentligen är kontraproduktiv. Det vidmakthåller och förstärker ångesten i längden och jag gör "inte rätt" när jag böjer mig för dessa tvångshandlingar och undvikande beteenden. För att bli fri dem krävs att sluta med dem helt, något som kan göras stegvis, och helst med hjälp av en terapeut. 

 

Kommentera här: